Updates and Rebuttals : on Depdiknas Matter

11 Oct

Dear All,

I initially wanted to write this as an update to the previous post only.  However, it got increasingly long-winded that I finally decided to dedicate an entire new post for this.  There you go.

———————-

Beside Treespotter who started it all, I’d like to thank all the bloggers who duly passed this on and wrote about this matter in their own blogs.  Let’s keep it resonating, pals !  Following is a list of the said bloggers who were bothered by this stupidity and potential consequences ( click on their names to read their respective posts ) :

I am sorry if I am not aware of any more related posts from other bloggers on this.  I will update when necessary.  Apart from that, my hats off to Pitra Satvika, – who’s bothered enough to write an email to a rather-highly-placed person in the ministry; Boy Avianto, – who actively sent SMS to his circle of influence; and many other friends who speak up against this via various means ( mailing lists, blogs, IM, etc. )

——————————–

On the other hand, I’m also deeply troubled by some arguments I received when I raised my voice in various network about this matter.  Granted, – some of them argued innocently -, but it makes me wonder :  If we, – as the society member -, fail to see that we are being wronged here; then what incentive the government have to change its policy ? In other words, why should they make the data private, – if some part of the society ( read : parents themselves ) agree with them ? Beats me….

Followings are their arguments and my rebuttals to each of them :

  • ARGUMENT : “Let’s ask first what’s their reason for doing so. Maybe they have a valid goal…”
  • MY ANSWER : What ? I don’t know what’s their reason, and frankly, I don’t want to know.  There is no valid goal, – however noble it may sound -, that can be prioritized above our children’s safety.
  • ARGUMENT : “Where’s the link ?  It’s just a cheap talk without any proof..”
  • MY ANSWER :  To post a link is to go against our very own purpose : to hinder this sensitive data sharing, can’t you see that ?  Or are you implying that I and 5 other bloggers are a very accomplished team of concerted liars ?  If yes, please tell the world about it, – we might well deserve an Oscar for the performance 🙂
  • ARGUMENT :  “The data is not completely valid anyway…”
  • MY ANSWER : First, the data is valid.  Me and several other bloggers have downloaded the files and see that they contain what we suspected.  Some bloggers even found their own children’s data there.  Second, say, even if the data is only 40 % valid; I will still raise this issue for that 40 %. Hell, I will still do it even if there are only 100 valid data.
  • ARGUMENT : “Why does it matter ? Names and addresses are similar to what you’ll find in a phone directory.  It’s the sensitive data like bank accounts which can not be shared publicly…”
  • MY ANSWER :  Unless you live in an utopian world, crime happens.  Would you give your kids’ data to anyone you meet in the street ? Also, the fact that you mentioned bank accounts as a more sensitive data, – tells me that you value finance more than the children’s safety.  Should I say more ?
  • ARGUMENT : “We could spend months debating about the validity of the policy….”
  • MY ANSWER :  Am I hearing things ?  We’re dealing with lives here.  I say take it down first, – and then we’ll talk.
  • ARGUMENT : “Why are you so hyped-up about this ?”
  • MY ANSWER :  Because I’m a father. Because if I see this grievous, sad and capital mistake is happening; and I don’t do anything as a society member to speak against it, – then I consider my hands dirty.  Please ask yourself this question, Sir : “If even just one of those kids got kidnapped or molested; can you sleep at night, – knowing that you didn’t do anything about it ?”  I can’t.  If you can, then I salute you for being a truly remarkable person..

That’s about some of them.  There are many more, but I won’t risk your boredom 🙂  Please understand that on the course of translating them to English, I might have paraphrased.

They seriously saddened me.  They make the word of an online friend of mine rings true :”Indonesia needs to be put outside Beta status..”  I can only pray that there are more people with deeper and more complete personal capacity in our society…..

—————————–

Last but certainly not least, let me re-state that I will continue to be loud about this until there is a satisfactory solution.  For those who agree, please relay this message in whatever media of your choice. For those who don’t, please recall that this is my blog, – I decided to take a hard stand about this in my domain.  And that’s that…

—————————-

UPDATE :

The prominent Indonesia news portal, Detik, has written several news post about this. In one of them, a Depdiknas official responded verbally to this matter.  Among all others, one of the things he said was ( translated ) : “But this is still nothing more than a worrying development.  Has it been proven yet ?  If it has, please inform us, we at Depdiknas are ready to receive your complaints..

Is this exactly how we are going to steer this country ?  With idiocy and justificationWhat needs to be provenDoes the aforementioned official really recommend us to wait for a proven crime sparked by the available data ?  Wait until there is a lifeless, molested body of a child available ?  I repeat, this is idiocy….

————————

UPDATE :

Several bloggers, – my wife included, reported that the files are still available, but with the address deleted.  This looks like a good development.  I will continue to speak until all the data is made unavailable or guarded by a restricted access.  For those of you who are not aware of the danger of possible identity theft from even a minimal number of data, please read Jeremy’s good article first before commenting.

Also today ( 14 October 2008 ), a famous Indonesia newspaper, Koran Tempo, has written about the danger of this matter in its editorial, and reported it in a different news story ( The links may require you to signup/login first before you can read the article image ). This is a small step to victory because it tells me that we are loud enough to be heard by a mainstream media who in turn tells the tale. 🙂

—————————

UPDATE :

On the 15th of October, the Depdiknas portal posted an official notice stating that “the online access to the data is now closed”.  Following is an excerpt in Bahasa Indonesia :

Penutupan Fasilitas Download dan Upload Data Siswa

Berkenaan dengan berakhirnya jangka waktu upload pemutakhiran data siswa (NISN) dan sekolah (NPSN) per 1 Oktober 2008 dan proses verifikasinya. Seiring juga dengan masukan dari masyarakat terkait dengan kerahasiaan data maka fasilitas download dan upload detil data siswa secara online real time ditutup. Khusus upload data siswa dapat dilakukan hanya untuk tingkat 1, 7 dan 10.

Untuk selanjutnya bagi para sekolah, siswa dan para orangtua siswa yang berkepentingan melakukan pemantauan validasi dan verifikasi detil data terkait dapat dilakukan secara offline melalui Kantor Dinas Pendidikan Kota/Kabupaten setempat. Adapun untuk segala masukan dan laporan masyarakat terkait dengan validitas data siswa dan sekolah dapat disampaikan langsung ke Kantor Dinas Pendidikan Kota/Kabupaten di wilayah kerja masing-masing.

Mohon maaf atas ketidaknyamannya pada layanan online ini dan mohon senantiasa peran aktif masyarakat untuk memantau ketersediaan data pokok pendidikan agar selalu akurat dan valid untuk masa depan online kemajuan pendidikan Indonesia.

Ttd
Admin Dapodik

Does it mean that the battle was won ?  Not until this has been verified, and until Google has deleted its cache as well.

Advertisements

28 Responses to “Updates and Rebuttals : on Depdiknas Matter”

  1. anima October 11, 2008 at 7:16 pm #

    I agree, there’s not a ‘valid goal’ re this matter, it’s just someone’s mistake. They need to realize and take it down asap.

  2. unquote October 11, 2008 at 7:26 pm #

    Thanks @anima.. It’s heartwarming to have a friend in this 🙂

  3. henzter October 11, 2008 at 7:48 pm #

    i agree too.
    having anything at all about you published on the net without express permission of the person. or in this instance, the permission of the children’s guardian and/or parents is… i don’t know… worrying.

    and even if you do it voluntarily… i still remember the rule of: do not post your telephone number and other personal details on your myspace/friendster/bebo/facebook/etc? something that is a problem especially with the younger net-user set?

    for example, please refer to point three in this article about “internet safety and children: HELP PROTECT YOUR CHILDREN WHEN THEY GO ONLINE”
    http://www.michigan.gov/ag/0,1607,7-164-34739_20942-141162–,00.html
    [quote]Explain to your children that they should never give out identifying information — name, home address, school name, or telephone number — in a public forum such as a chat room or a bulletin board (newsgroup) or to people they do not know…[unquote]

    hey! we don’t need to post it ourselves! ‘coz it’s already done for us.

    it may seem harmless to us at first, but who knows how such information can be used. it may seem unfathomable at first, but i really wouldn’t gamble on it. because when in the off-chance something bad happens, even one case will be a case too many.

  4. unquote October 11, 2008 at 8:25 pm #

    @henzter “even one case will be a case too many.” An excellent point there… Hope more people will see this point as we keep speaking 🙂

  5. poetra October 11, 2008 at 8:55 pm #

    Hopefully they (diknas and google) will remove those databases and chaches. And hopefully anybody won’t be stupid enough to back up those databases for any bad purpose.

  6. unquote October 11, 2008 at 9:17 pm #

    @poetra I share your hopes.. 🙂

  7. Daus October 11, 2008 at 10:46 pm #

    Kenapa ya semuanya pakai bahasa Inggris? Pejabat pemerintah kita pusing duluan sebelum tahu apa maksud posting2 itu semua.

  8. unquote October 11, 2008 at 11:08 pm #

    Ah, masak sih ? gak kok, proporsinya kurang lebih 50-50 antara bloggers yg nulis ini dalam bahasa Indonesia dan dalam bahasa Inggris ..:)

    Saya gak tahu dengan yang lain, tapi saya memang memposisikan blog saya ini untuk pembaca yang aktif berbasaha Inggris. Dalam menggaungkan kasus ini, ini bisa jadi berarti blog saya mencapai pihak2 stakeholder yg terkait, – yg kebetulan memilih untuk membaca blog bahasa Inggris ( paling tidak saya harap begitu )..

    Terimakasih banyak untuk masukannya 🙂

  9. Khalid Mustafa October 12, 2008 at 8:44 am #

    Hehehe, gak usah khawatir sih, walaupun bahasa Inggris atau Bahasa Indonesia asal maksudnya nyampe aja.

    Pak Pitra bergerak cukup cepat, pagi ini email beliau sudah diforward kemana-mana oleh Pejabat Depdiknas tersebut. Sekarang tinggal minta bantuan semua yg bisa mengakses ke Biro PKLN untuk menghubungi institusi itu agar segera bertindak.
    Saya juga sudah langsung menghubungi pihak adminnya tapi mereka menunggu keputusan Pimpinan PKLN.

    Info detail termasuk alamat PKLN dan nomor faxnya sudah saya tuliskan di blog saya http://khalidmustafa.info

  10. acha October 13, 2008 at 12:01 am #

    klo minta bantuan “blogger negatif” untuk mengatasi ini nampaknya berlebihannya ngga sih? 😀

    PS: saya blogger positip 😀

  11. unquote October 13, 2008 at 12:21 am #

    @acha… Blogger negatif maksudnya yang seperti apa ? 🙂

    Tapi secara umum, saya percaya bahwa kita harus menjaga suara kita tetap positif. Membatasi suara atas fakta, tak terjerumus ke perselisihan personal adalah dua hal yang harus kita jaga.

    Pada akhirnya yang kita minta hanya satu : supaya data tersebut ditarik kembali. Soal apakah pihak-pihak yang terkait mau mengubah paradigma dan mengambil hikmah dari peristiwa ini, itu keputusan masing-masing 🙂

  12. acha October 13, 2008 at 3:19 am #

    blogger negatif = hacker 😀

  13. draconins October 13, 2008 at 8:55 am #

    Well, I actually expect this case will happen, soon or later since not only our government do not care about privacy as ID registration in Cell Phone case, our government even employ or trust an idiot “self-claiming IT expert” in quite high regard.

  14. KaiToU KiD October 13, 2008 at 12:28 pm #

    pada belon pernah jadi korban pedofil kali :O ckckck…

  15. prasasto October 13, 2008 at 5:10 pm #

    What’s wrong with the data? There are no data about address, date of birth of every student. It contains just name, gender, class and NISN. Let’s see the positive side. May be someday I need the data to cross check the education background of my wife to be.

  16. unquote October 13, 2008 at 6:13 pm #

    Mr. Prasasto, if you took time to read carefully the links in this post before commenting, you’d find out that the data ORIGINALLY contained the addresses as well. It was after we raised the issue that the current files “missed” the data in their address column.

    Second, even when it only contains name and gender, there is still the danger of identity theft. It’s easy to make a false ID card of one of the students, when someone have the money and resources necessary. If this fake ID card is then used in a criminal activity, can you imagine the possible consequences ?

    Third, what’s particularly wrong is they did it WITHOUT consent. If you and I decide to use our complete name in our online presence, it’s our own problem. But you don’t want any third party tell the world your own data without asking for your permission first, right ?

    So no, when there is still any potential danger involved, I will not even consider the positive side. I’m sorry.

  17. mtamim October 14, 2008 at 7:55 am #

    Bagaimanapun sebenarnya DAPODIK merupakan upaya positif yang dimulai DEPDIKNAS. masalah ada kesilapan ini harus diakui bahwa SDM di DEPDIKNAS memang masih perlu diperbaiki. Jangan sampai kasus ini dilihat secara negatif dan digebyah-uyah bahwa DEPDIKNAS tak becus dsb. Mengenalkan pemanfaatan IT utk pendidikan saja di antara pejabat DIKNAS saat ini saja masih susah minta ampun. Jangan sampai kasus ini jadi bumerang dan menjadikan para petinggi DIKNAS menjadi antipati dengan teknologi informasi.

    http://mtamim.wordpress.com/2008/10/14/hikmah-dari-%e2%80%9cdiumbarnya-data-siswa%e2%80%9d-oleh-depdiknas/

    salam hangat

  18. unquote October 14, 2008 at 10:19 am #

    @mtamim… Lagi, saya tak melakukan generalisasi bahwa Depdiknas secara keseluruhan adalah “tak becus”. Bahkan, saya setuju, bahwa program ini tujuannya baik.

    Yang saya protes adalah kesalahan metodenya. Jika depdiknas atau para pejabatnya merasa terserang secara personal, maka itu adalah pilihan pribadi mereka.

  19. admin onestopnews October 14, 2008 at 11:27 am #

    now you can erase my blog because i delete all of negative post,i write this news because i shock!

    i so sorry!so sorry!for diknas sorry,thx http://fajarjasmin.com for info!

  20. admin onestopnews October 14, 2008 at 12:00 pm #

    update

    my comment is wrong wrote.not about fajarjasmin but this news not right for my idealogy.

  21. henzter October 14, 2008 at 6:36 pm #

    aku rasa ini masalahnya sebenernya juga mengenai ada tidaknya “konsultasi publik”.

    dari yang aku baca, memang program ini sudah ada sosialisasinya dengan berbagai institusi pendidikan atau paling tidak banyak praktisi pendidikan.

    tapi karena ini scopenya nasional dan mencakup semua “stakeholder” dalam pendidikan (yang termasuk di dalamnya adalah siswa, orang tua siswa, wali siswa, dll), mungkin konsultasinya harus dibuat lebih luas.

    orang tua siswa harus juga menerima surat konsultasi, minimal: “setujukah anda bahwa data anak anda akan dibuat publik a, b, c, d, e” tentu saja juga harus dijelaskan keuntungan2 dan manfaat dari program dapodik/nisn terus.

    saya rasa dengan begini akuntabilitas juga akan semakin terjamin. ini malah mendukung pemerintah yang semakin proaktif mengikutsertakan rakyatnya dalam semua jenjang.

    perlu dicarikan penyelesaian: (a) yang setuju bagaimana, (b) kalau ada yang tidak setuju seperti apa, (c) kalau setengah setuju dan setengah tidak itu bagaimana…, (d) yang sebodo amat ga peduli itu bagaimana…

    memang akan lebih panjang dan berliku, tapi ini akan membuat suatu sistem yang lebih berkelanjutan (lebih sustainable), lebih tahan banting nantinya. dan malah mungkin ke depannya akan lebih mudah karena memang didukung oleh para pemegang kepentingan (stakeholder) tersebut.

    katanya ini negara demokrasi. ayo buktikan 😀

  22. unquote October 14, 2008 at 7:11 pm #

    @henzter Jelas bahwa salah satu kesalahan fatalnya terletak di tidak adanya persetujuan dari pihak pemilik data dan/atau orangtua atau wali. Kendati demikian, saya masih melihat bahwa bahayanya lebih besar jika data ini dibuat publik, – tanpa atau dengan persetujuan orangtua.

    Saya pribadi lebih menganjurkan edukasi ke para orangtua tentang plus / minusnya hal ini. Sebab apa yang terjadi jika para orangtua yang tak melek internet diminta persetujuannya ? Jangan-jangan iya2 saja karena tak mengerti resikonya 🙂

    Tentang perumusan suatu sistem yang standar, saya sepenuhnya sepakat. Asal dengan catatan satu hal tadi : orangtua yang dimintai persetujuannya harus 100% aware dengan resikonya terlebih dahulu.

    Tapi jujur saya masih sedikit sangsi apakah jika memang nantinya Depdiknas akan melakukan hal ini, – mereka akan melakukannya atas nama demokrasi, – dan bukan justifikasi 🙂

    P.S. : Thanks, Henzter. It’s fun to read your sane comment and responding to it. You made my day 🙂

Trackbacks/Pingbacks

  1. Anak Indonesia tidak aman karena NISN | Khalid Mustafa's Weblog - October 12, 2008

    […] http://ipoet.net/log/2008/10/save-your-children/ http://fajarjasmin.com/?p=20 http://fajarjasmin.com/?p=18   Email ini saya CC juga ke teman-teman yang komentar lebih dulu […]

  2. Cerita dari aCha » Save the Students Save Indonesia! - October 12, 2008

    […] http://fajarjasmin.com/?p=20 […]

  3. Tetes Embun » Blog Archive » Data Pribadi berembun - October 14, 2008

    […] http://ipoet.net/log/2008/10/save-your-children/ http://fajarjasmin.com/?p=20 http://fajarjasmin.com/?p=18 Email ini saya CC juga ke teman-teman yang komentar lebih dulu […]

  4. Tepuk Tangan untuk kita: Penutupan Fasilitas Download dan Upload Data Siswa - LeonnieFM - October 23, 2008

    […] tangan untuk Treespotter, Fajar Jasmin, Budi Putra, Pitra Satvika, Avianto dan juga Khalid Mustafa, yang dengan daya upaya masing-masing […]

  5. Data Pribadi berembun - Tetes Embun dotOrg - October 23, 2008

    […] http://ipoet.net/log/2008/10/save-your-children/ http://fajarjasmin.com/?p=20 http://fajarjasmin.com/?p=18 Email ini saya CC juga ke teman-teman yang komentar lebih dulu […]

  6. Unquote » Blog Archive » On Being A Watchdog : Open Call to Omni Hospitals - June 3, 2009

    […] to this. Whatever they did, said, – or will do and say are brought out in the open. And like we did in Depdiknas issue back then, I will continue to raise hell until this insanity is finished and safely sealed in a […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: